Optimizare masuratori EMF

Index | Proiecte | Carti | Contact


    

Optimizarea masuratorii intensitatii campului electromagnetic

si a interpretarii datelor masurate

- proiect finalizat -

Intr-o epoca in care expunerea la radiatiile electromagnetice ale diverselor aparate si dispozitive electrice/electronice este din ce in ce mai intensa, masurarea intensitatii campului electromagnetic (EMF) si raportarea la valorile maxime admise a devenit o preocupare la fel de motivata cum este monitorizarea calitatii aerului sau a apei.

Desi exista pe piata o paleta larga de aparate de masura EMF, precum si firme care executa masuratori la cerere, atat masurarea individuala, cat si cea intermediata, nu este in general executata corect sau adecvat. Caracteristicile tehnic-constructive ale aparatelor fac ca valorile masurate sa depinda de spatialitatea sursei monitorizate, a pozitionarii sondei aparatului, dar si a benzii de frecventa a sursei.

In ceea ce priveste interpretarea datelor masurate, simpla incadrare a valorii intr-un interval admis aflat in tabelele oferite de ICNIRP nu este intotdeauna relevanta. Interpretarea prin raportarea directa la un tabel de valori este relevanta atunci cand monitorizam fiecare sursa (detectabila) in parte, insa atunci cand luam in considerare o masuratoare ambientala privind efectul cumulat al mai multor surse, o astfel de incadrare simplista isi pierde relevanta. Daca fiecare sursa are parametrii de camp in limitele admise in punctul masurat, nu inseamna ca efectul lor cumulat la expunerea simultana in acelasi punct este in limitele admise. Mai mult, unele surse nu sunt detectabile datorita benzii de frecvente in care opereaza senzorul aparatului (situatia reala), iar interpretarea adecvata este mult mai complexa, necesitand aportul teoretic al matematicii aplicate.

Echipa de matematicieni Infarom a derulat in 2011 un proiect de optimizare a procesului de masurare si interpretare a puterii campului electromagnetic, urmarindu-se obtinerea unui algoritm optim de interpretare a datelor masurate (in raport cu valorile maxime admise publicate de ICNIRP), atat pentru masuratorile de proximitate a surselor, cat mai ales pentru masuratorile ambientale care au ca scop evaluarea efectului cumulat al radiatiilor, in conditiile in care nu toate sursele sunt observabile sau detectabile (cu frecvente necunoscute).
Intrucat in urma masuratorilor ambientale se interpreta de obicei (eronat) valoarea obtinuta in mod absolut, prin incadrarea in normele admise, ignorand multitudinea surselor de diferite frecvente, era necesar un algoritm matematic de interpretare a acestor masuratori.
S-a obtinut un algoritm de masurare si interpretare care utilizeaza toata informatia generata de masuratori, cat si alte date specifice locatiei, algoritmul fiind sintetizat si redactat pentru utilizarea sa directa de catre operatorul masuratorii. Evaluarea efectului cumulat in conditii de incertitudine se face prin atribuirea de etichete de probabilitate, intr-un camp de probabilitate creat in baza informatiei disponibile.

In mare, s-a estimat o probabilitate ca suma  sa fie subunitara sau supraunitara (criteriul general de incadrare sau neincadrare in intervalul de valori admise, pentru efectul cumulat al mai multor surse, unde  este puterea campului electric al sursei cu numărul j, iar  este valoarea maxima admisa a puterii campului electric al aceleiasi surse), in functie de anumite conditii particulare ale locatiei si pe baza urmatoarelor idealizari, necesare stabilirii campului de probabilitate: distributia uniforma a surselor RF sau LF din orice locatie pe toata banda de frecvente specifica si o anumită pondere a surselor RF şi LF pentru fiecare tip de locatie. Algoritmul final de interpretare aloca fiecarei valori masurate si fiecarui tip de locatie o eticheta de probabilitate, fiind redactat in forma final-aplicativa.

Infarom este singura companie din Romania care a dezvoltat acest algoritm optimizat de masurare si interpretare si l-a implementat in procesul de masurare individuala efectuata de catre orice operator, indiferent de calificarea sa. Infarom a identificat si aparatele de masura cele mai fiabile si cu un raport optim calitate/pret. Clientii Infarom care achizitioneaza un aparat de masura EMF primesc gratuit intreaga documentatie de masurare optimizata, impreuna cu instructiunile algoritmice de masurare si interpretare completa a rezultatelor.

Infarom a publicat si un site dedicat campului electromagnetic si masurarii EMF, unde va puteti familiariza cu notiunile de baza si de unde pot fi achizitionate aparate de masura: http://camp-electromagnetic.infarom.ro .

 


  Index - Jocuri de noroc - Software - Carti - Contact