Inapoi

 

Titlu: Matematica sistemelor loto: Probabilitati, combinatii, scheme;   Autor: Catalin Barboianu;   coperta soft;  ISBN 9789731991085, 204 pagini, format 6 x 9 inci .

  
     Descriere
:

Lucrarea este un ghid matematic complet al jocurilor de loto, care acoperă īntreaga problematică a probabilităţilor, combinatoricii şi a tuturor parametrilor care descriu sistemele loto, precum şi diferitele tipuri de scheme de joc.
Secţiunile matematice descriu modelul matematic al loteriei, care reprezintă de fapt esenţa jocului de loto. Aplicaţiile acestui model oferă jucătorilor toate informaţiile matematice privind parametrii aferenţi evenimentelor de joc şi sistemelor proprii de joc.
Astfel, se pot afla toate probabilităţile de cāştig pentru jocul cu o variantă (pentru fiecare categorie īn parte sau cumulat) şi cum evoluează acestea odată cu jucarea diferitelor tipuri de scheme conţinānd mai multe variante, īn funcţie de structura acestora. De asemenea, fiecare tip de schemă de joc are ataşată o formulă care oferă numărul cāştigurilor multiple posibile īn diferite circumstanţe. Sunt prezentaţi şi alţi parametrii matematici ai schemelor de joc şi corelaţiile dintre aceştia.
Generalitatea modelului matematic şi a formulelor obţinute permite aplicarea acestora pentru orice loterie şi orice scheme de joc existente. Fiecare formulă este īnsoţită de rezultate numerice care acoperă cele mai frecvente sisteme loto existente īn lume şi exemple multiple care aparţin predominant sistemului loto 6/49.
Listarea rezultatelor numerice īn zeci de tabele bine organizate, īnsoţite de instrucţiuni şi exemple de folosire, face posibilă utilizarea directă a ghidului de către jucătorii fără formaţie matematică.
Autorul discută din punct de vedere matematic şi strategiile de alegere aferente jocului de loto. Cartea nu oferă strategii aşa-zis cāştigătoare (demonstrānd că singura strategie este cea de alegere), ci ajută jucătorii pentru a-şi organiza mai bine propriile sisteme de joc şi pentru a-şi confrunta propriile convingeri (de multe ori bazate pe intuiţii false) cu realitatea incontestabilă oferită de aplicaţiile directe ale modelului matematic al jocului de loto.
Ghidul este un companion necesar oricărui jucător de loto, oferindu-i informaţii esenţiale depre jocul īn sine şi care pot sta la baza deciziilor de orice fel.

Despre autor
Catalin Barboianu (nascut in 1968, in Craiova) este un autor de profesie matematician. A absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti in 1992, cu un master in Probabilitati si Statistica Matematica. A lucrat inca de la inceputul carierei in topologie, analiza matematica, teoria probabilitatilor, modelare matematica si chiar filozofia matematicii. Cea mai importanta contributie a sa a fost in teoria deciziei, unde a plasat conceptul de strategie bazata pe probabilitate pe o fundatie matematica solida. Din 2001, domeniul sau de lucru a devenit matematica aplicata, in special aplicatiile teoriei probabilitatilor in viata de zi cu zi. Din 2003, munca sa a fost in special dedicata aplicatiilor teoriei probabilitatilor in jocuri. Cartile sale au un stil didactic si se adreseaza in special persoanelor fara formatie matematica avansata. A publicat de asemenea numeroase articole in reviste de specialitate matematice si din industria jocurilor si a devenit o autoritate recunoscuta la nivel mondial in domeniul matematicii jocurilor de noroc. Lucrarile sale se afla in bibliografia oficiala a studentilor de la Institute for the Study of Gambling, University of Nevada, singurul institut de jocuri de noroc din lume. Este de asemenea un membru activ al MAA (Mathematical Association of America), SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics) si BSPS (British Society for The Philosophy of Science).

 

Inapoi