Inapoi

 

Titlu: Ruleta - probabilitati, profituri: Matematica pariurilor complexe;   Autor: Catalin Barboianu;   coperta soft;  ISBN 9789738866263, 210 pagini, format 6 x 9 inci.

 
     Descriere
:

Continuandu-si seria cartilor de matematica jocurilor de noroc, autorul arata cum un joc atat de simplu ca ruleta se preteaza unui model matematic complex, al caror aplicatii genereaza sisteme de pariere imbunatatite, care iau in calcul criteriile personale de joc ale jucatorului. Lucrarea este atat una teoretica, dar si practica, si este in principal axata pe aplicarea teoriei. Aproximativ doua treimi din continut sunt ocupate de listele de categorii si subcategorii de sisteme de pariere imbunatatite, impreuna cu toti parametrii care pot reprezenta criteriile obiective principale intr-o strategie personala - probabilitati, profituri si pierderi. Lucrarea contine materiale care nu au mai fost publicate pana acum. Capitolul matematic descrie pariurile complexe, functia profit, echivalenta pariurilor si toate proprietatile sale. Toate rezultatele teoretice sunt insotite de exemple concrete sugestive si pot fi parcurse de orice persoana cu o minima formatie matematica, deoarece presupun numai cunostinte de baza algebrice si de teoria multimilor. Cititorul poate sa renunte la capitolul matematic si sa sara direct la sectiunile care contin aplicatii, de unde isi poate extrage din tabele rezultatele numerice cautate. Cartea nu ofera asa-zise strategii castigatoare, desi le discuta din punct de vedere matematic. In schimb ofera sisteme de pariere imbunatatite si ajuta jucatorii in a-si organiza mai bine variantele de pariere, conform rezultatelor matematice si strategiilor personale.

Despre autor
Catalin Barboianu (nascut in 1968, in Craiova) este un autor de profesie matematician. A absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti in 1992, cu un master in Probabilitati si Statistica Matematica. A lucrat inca de la inceputul carierei in topologie, analiza matematica, teoria probabilitatilor, modelare matematica si chiar filozofia matematicii. Cea mai importanta contributie a sa a fost in teoria deciziei, unde a plasat conceptul de strategie bazata pe probabilitate pe o fundatie matematica solida. Din 2001, domeniul sau de lucru a devenit matematica aplicata, in special aplicatiile teoriei probabilitatilor in viata de zi cu zi. Din 2003, munca sa a fost in special dedicata aplicatiilor teoriei probabilitatilor in jocuri. Cartile sale au un stil didactic si se adreseaza in special persoanelor fara formatie matematica avansata. A publicat de asemenea numeroase articole in reviste de specialitate matematice si din industria jocurilor si a devenit o autoritate recunoscuta la nivel mondial in domeniul matematicii jocurilor de noroc. Lucrarile sale se afla in bibliografia oficiala a studentilor de la Institute for the Study of Gambling, University of Nevada, singurul institut de jocuri de noroc din lume. Este de asemenea un membru activ al MAA (Mathematical Association of America), SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics) si BSPS (British Society for The Philosophy of Science).

 

Inapoi